Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Krachtige Keuzes - 'Slaagt in zijn opzet'

Jessica van Wingerden en Janneke Schenning schreven het boek Krachtige keuzes - Pak de regie je werk en loopbaan, een aansprekende titel voor een toegankelijk geschreven boek.

Sippy van Akker | 5 april 2019 | 3-5 minuten leestijd

Als achtergrond bij de adviezen en opdrachten die in het boek staan verwoorden Jessica van Wingerden en Janneke Schenning allerhande wetenschappelijk onderzoek in eenvoudige taal. Hun boek is vooral een kleurrijk werkboek waarmee werkenden zelf aan de slag kunnen om te beginnen met het pakken van die regie en die opzet spreekt me aan.

Ook de titel Krachtige keuzes - Pak de regie in je werk en loopbaan spreekt me direct aan. Sinds ik jaren geleden onderzoek deed naar duurzame inzetbaarheid, ben ik er (nóg meer) van overtuigd dat als je employable wilt blijven, je niet te veel achterover moet leunen. Garanties dat actief aan het stuur zitten altijd oplevert wat je hoopt zijn er niet, maar passief zijn, zal je zeker niets brengen. Dus is het goed dat er boeken zijn die dat toegankelijk uitleggen, zodat mensen zelf actief aan de slag kunnen gaan.

In het boek wordt bijvoorbeeld uitgelegd dat betekenisvol werk bijdraagt aan inzetbaarheid en bevlogenheid en kunnen mensen dit toetsen door een paar simpele vragen te beantwoorden. De vragen zijn an sich simpel, maar de antwoorden hoeven dat natuurlijk niet te zijn. Wat zou je zelf bijvoorbeeld antwoorden op de vraag waar je graag het verschil maakt? Dat hebben veel mensen vast niet paraat, gok ik zo.

Iets wat daar wellicht bij kan helpen is dat je bij dit boek de mogelijkheid krijgt om online 'de krachtige keuzescan' in te vullen. Ik heb dat niet gedaan, maar kan me voorstellen dat die keuzescan welkome inzichten kan bieden. De uitgever en de auteurs zijn verbonden aan Schouten en Nelissen en die houden zich bezig met consultancy op loopbaangebied. Dus dat zit vast wel snor.

Maar ook als je niet online aan de slag zou gaan, biedt dit boek genoeg handvatten. Dit werkboek voelt bijna een beetje als een soort tijdschrift met inhoud. Daarmee wil ik niet de inhoud tekort doen, maar vooral de toegankelijkheid onderstrepen. Het voelt niet als 'werk' om dit boek door te vlooien. De inhoudelijke achtergrond stukjes zijn kort en toegankelijk geschreven, de opdrachten helder opgezet en tussendoor kan je lezen over de krachtige keuzes van anderen ter inspiratie. Het enige dat ik jammer vind, is dat veel van deze portretten van mensen zijn, die een link met Thema en/of Schouten en Nelissen hebben. Ik had daar graag meer variatie in gezien.

Eén voorbeeld van de leuke en speelse vormgeving van de opdrachten is dat Van Wingerden en Schenning uitleggen hoe patronen en denkbeelden van huis uit worden meegegeven en hoe je die meeneemt in je leven en loopbaan. De pagina daarna staan er een aantal tegels bij wijze van voorbeeld om te kijken of je je daarin herkent, met bijvoorbeeld teksten als 'ledigheid is des duivels oorkussen' en 'denk altijd eerst aan een ander en dan aan jezelf' en er zijn een paar Delfsblauwe tegels zonder tekst, waar je zelf de boodschap die je van je ouders hebt meegekregen kan invullen.

Het boek is ruim, speels en toegankelijk opgezet, maar de inhoud slaat wel degelijk ergens op en is goed onderbouwd. Ik denk dat de mensen die met dit boek in de hand meer regie willen pakken, iets leren of de factoren die er toe doen en ook worden aangezet tot reflectie op hun eigen loopbaan en wellicht zelfs tot actie worden aangezet. De ervaring leert dat inzicht niet altijd direct tot actie leidt, dus vandaar mijn voorzichtige formulering. Maar de ingrediënten om mensen helpen een plan voor hun loopbaan op te zetten zijn zeker in het boek aanwezig.

Mijn conclusie? Als mensen zelf aan de slag willen met hun loopbaan is dit een heel leuk en toegankelijk boek om op te pakken en de eerste stappen te zetten naar meer inzicht, reflectie en zelfsturing. Volgens mij slaagt Krachtige keuzes daarmee in zijn opzet.

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft sinds 2018 over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, het door haar opgerichte platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Over Sippy van Akker

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden