Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Goden en Goeroes - Handreiking voor omgaan met spiritualiteit en religie op de werkvloer

In bijna elke werkomgeving duikt spiritualiteit op. Iemand heeft een mindfulness cursus gevolgd of er komt voor het eerst iemand met een andere religie in je team. Dit kan best lastig zijn voor een manager, die eigenlijk niet zo goed weet wat hij hiermee aanmoet.

Rick Lindeman | 15 april 2019 | 1-2 minuten leestijd

In Goden en Goeroes geeft Bert Overbeek, een ervaren MD-begeleider, tips aan managers om hier mee om te gaan. Dit loopt uiteen van het begrijpen van een aantal uitgangspunten, tot het effectief omgaan met conflicten rond dit thema. Ook gaat hij in op de relatie tussen spiritualiteit en diverse managementmodellen.

Toen ik de titel las verwachtte ik een lofzang op de goden en goeroes (Steve Jobs?) die Overbeek geïnspireerd hebben. Maar dat is het boek eigenlijk juist niet. Overbeek gaat met respect om met heel diverse levensovertuigingen en is in staat een handelingsperspectief voor de manager te schetsen.

Overbeek doet dit door aan de allereerst de kansen en bedreigingen van spiritualiteit voor de werkvloer te beschrijven. Vervolgens gaat hij in op de behoeften die dit voor de werknemers vervult, zoals zingeving. Daarna geeft hij een aantal handvatten om werknemers in te schatten: waar staat iemand in zijn geloof, en welke stromingen zijn er.

Hij sluit af met een uitgebreide casus waarin alle aspecten terugkomen: een team met heel verschillende overtuigingen, waarbinnen een conflict speelt. Overbeek laat zien hoe het begrijpen van de posities en de handvatten die hij geeft kunnen helpen bij het oplossen van een dergelijk conflict.

Ik ben getroffen door de nuchtere toon waarop Overbeek het onderwerp bespreekt. Dit geeft het een kracht als tool voor de manager. Wel wordt iets als Mindfulness op deze manier vooral een middel om de productiviteit te verhogen, wat mij wat cynisch maakt. Maar Goden en Goeroes is vooral een heel praktisch boek, en aangezien de materie dat juist niet is, is dat een hele prestatie.

Over Rick Lindeman

Rick Lindeman is Master Facilitator en Veranderaar. Daarnaast is hij Auteur van het Natuurcanvas.

Hij is de oprichter van het Faciliteer Atelier. Dit verzorgt strategische workshops voor klanten zo breed als de Indonesische overheid en de Nederlandse Gamedeveloper community.

 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden