Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Theorie en praktijk van arbeid - 'Verrassend actueel'

Theorie en praktijk van arbeid is meer dan een studieboek alleen. De auteurs doen zichzelf tekort door het op die manier te positioneren want het heeft ook veel te bieden voor iedere professional die zich bezighoudt met arbeid.

Wiemer Renkema | 9 mei 2019 | 2-3 minuten leestijd

Theorie en praktijk van arbeid is een actueel boek, onmiskenbaar geschreven door auteurs met een sterke wetenschappelijke achtergrond maar toch toegankelijk en praktisch toepasbaar. De titel dekt de lading en dat is een prettige constatering.

De acht hoofdstukken van het boek bestrijken een grote variëteit aan onderwerpen. Van actuele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt tot de globalisering van werk. Arbeidsrecht, technologische innovaties en een nieuwe benadering van het vakgebied HRM, het komt allemaal aan bod. Alle acht onderwerpen zijn relevant, maar de lezer zal voor het ene onderwerp meer interesse hebben dan het andere. Dat is geen probleem. Het boek bestaat uit losstaande onderwerpen en die zijn niet onderling met elkaar verbonden.

Verder is Theorie en praktijk van arbeid een mooi en prettig vormgegeven boek waarin je eenvoudig de voor jou relevantie informatie kunt vinden. De gebruikte foto’s zijn weliswaar niet altijd even relevant, maar de tabellen en grafieken zijn dat gelukkig wel.

De auteurs zijn erin geslaagd om een verrassend actueel boek te schrijven en weten ook hypes en trends van belangrijke ontwikkelingen te scheiden. Zo is er bijvoorbeeld wel aandacht voor bullshit jobs en de doorontwikkeling van het HRM-vakgebied (of Mens & Organisatie beter is, dat zal de toekomst uitwijzen) maar kom ik gelukkig het woord agile nergens tegen. Wat beter had gekund is de verbinding tussen theorie en praktijk. Het laatste komt er in de meeste hoofdstukken maar karig vanaf en daar wreekt zich wellicht de achtergrond van de meeste auteurs.

Het boek is interactief. Dat wil zeggen dat voor ieder onderwerp actuele informatie beschikbaar is op een speciale website. Met het aanschaffen van het boek krijg je een activeringscode om hiervan gebruik te maken. De website bevat een schat aan (wetenschappelijke) artikelen, video’s en andere informatie die van grote toegevoegde waarde zijn. Ook de uitgebreide literatuurlijsten en trefwoordenregister maken het makkelijk om daar waar de lezer dat wil, een verdiepingsslag te maken.

De uitgever en redacteur van Theorie en praktijk van arbeid beloven de website actueel te houden en als ze dat doen is het een fluitje van een cent om dit boek bijvoorbeeld iedere vijf jaar in een nieuwe, herziene versie, opnieuw uit te brengen. Dat lijkt mij helemaal geen slecht idee.

Over Wiemer Renkema

Wiemer Renkema is eigenaar van To be Training & Consulting, een innovatief human resources training- en managementadviesbureau. Hij is de auteur van Managen of niet, dat is de vraag.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden