Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het isgelijkteken - 'Dijkgraaf schrijft zoals hij spreekt'

De titel van het nieuwste boek van de bekende topwetenschapper Robbert Dijkgraaf verwijst naar zijn lievelingssymbool in de wiskunde. Het isgelijkteken dat werelden aan elkaar verbindt, zodat ideeën vrij kunnen stromen.

Freija van Duijne | 18 juni 2019 | 1-2 minuten leestijd

Als geen ander slaagt alleskunner Dijkgraaf, ook in dit boek, brede groepen mensen mee te nemen in zijn denken. Deze bundeling van essays en columns doet precies wat de titel aangeeft. Dijkgraaf laat zijn overpeinzingen over wetenschap, kunsten en de samenleving vrij rondstromen. In de samenhang tussen de verhalen zit diepgang en Dijkgraaf legt een genuanceerde mening aan de dag.

Zijn bekende thema's, zoals het maatschappelijk nut van fundamentele wetenschap, komen allemaal voorbij. Boeiend is hoe hij de geschiedenis van zijn bijzondere Institute for Advanced Sciences in Princeton laat terugkomen in zijn verhalen over creatieve geesten, moed en verbeelding. Natuurlijk gaan zijn verhalen ook over de wis- en natuurkunde zelf. Dijkgraafs passie voor wiskundige verklaringen over de bouwstenen van de natuur werkt aanstekelijk. Hij weet vervolgens ook de link te leggen met de humanistische wetenschappen, als invalshoek voor een filosofische reflectie over hoe we de oplossingen kunnen vinden voor grote maatschappelijke vraagstukken rondom voedsel, klimaat, energie en andere wicked problems.

Dijkgraaf schrijft in Het isgelijkteken zoals hij spreekt. Toegankelijk, verhalend met tal van intrigerende anekdotes over Einstein en andere wetenschappers, de zoektocht naar ontdekkingen ná het Higgs-deeltje en ga zo maar door. Zijn speelse verwondering en verbeeldingskracht zijn aanstekelijk. En laat dat nou precies de twee ingrediënten zijn waaruit sinds het bestaan van de mensheid kennis uit is ontstaan.

Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen. Ze maakt deel uit van het collectief van toekomstdenkers voor de trendrede.

Over Freija van Duijne

Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden