Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Elke werkdag een topdag - 'Een handig hulpmiddel'

De titel van Elke werkdag een topdag van Mirjam Wiersma doet vermoeden dat de lezer handvatten krijgt om meer plezier in zijn of haar werk te hebben.

Ineke Smits | 8 oktober 2019 | 3-4 minuten leestijd

Mijn eerste idee is dat werk, hoe leuk ook, ook werk blijft, een serieuze aangelegenheid, en niet zo eenvoudig een knallende 70's party kan worden. Maar zo is het boek ook niet bedoeld. Wel over het krijgen van een werkdag met minder drukte en meer zin. Een nóg leukere werkdag en meer energie kunnen zomaar een gevolg zijn van het toepassen van de tips uit dit boek bij je dagelijkse routines en werkplanning.

Mirjam Wiersma heeft voor het schrijven van dit boek diverse methodes onderzocht die worden beschreven in boeken van experts op het gebied van productiviteit, timemanagement, werkplezier, mindfulness en gedrag. Van hieruit heeft ze ideeën geput en besloten een jaar lang zelf te experimenteren en te testen wat voor haar wel of juist niet werkte om daarmee meer uit haar werkdag te halen.

Programma

De door de auteur opgedane ervaringen worden beschreven in een 10 wekenprogramma, waarin per week wordt ingegaan op een specifiek experiment om je gedrag te beïnvloeden en effectiever met tijd om gaan. Alle weekexperimenten zijn er op gericht om van je werkdag uiteindelijk een topdag te maken. Er wordt o.a. ingegaan op het verbeteren van aandacht, het vermijden van energieslurpers, het managen van je todo's en het maken van keuzes.

Het verschil met andere boeken die zich richten op meer focus, aandacht en productiviteit is dat dit boek ideeën aanreikt aan de hand van ervaringen van de auteur zelf. Ze beschrijft hoe zij met de experimenten aan de slag is gegaan.

Bonus

In het boek verwijst de auteur regelmatig naar het gratis (digitale) bonusmateriaal dat het programma verduidelijkt met concrete voorbeelden. Omdat ik graag een boek lees en er de voorkeur aan geef geen pc op te starten, bedank ik vooralsnog voor deze tip. Maar na een aantal hoofdstukken krijg ik toch het gevoel dat ik wat mis en de auteur zeker niet alles uit de doeken doet. Ik mis de nodige ervaringen en tips die bij het weekexperiment horen. Ik meld me daarom alsnog aan voor het bonusmateriaal. Helaas betekent dat dan ook dat je je automatisch aanmeld voor een nieuwsbrief, wat ik persoonlijk jammer vind, maar al snel zie ik dat het bonusmateriaal van toegevoegde waarde is. De auteur geeft n.l. nog meer tips, concrete voorbeelden en verwijst naar video's.

Inzicht

Heb je het gevoel dat jouw werkdag altijd te kort is? Heb je moeite om taken af te ronden? Voor iedereen die te maken heeft met het ‘druk-druk-druk'-gevoel is dit boek een handig hulpmiddel om zelf aan de slag te gaan en om met meer rust en focus te werken. Dit boek geeft een prima beeld van de diverse mogelijkheden die er zijn om je gedrag te veranderen en prettiger te werken. Het belooft zelfs in 10 weken resultaat.

Alle experimenten hebben bij de auteur zelf geleid tot het kritischer zijn op haar tijdsbesteding. Dat inzicht wenst ze haar lezers ook toe. Ik sluit me daarbij aan. Het boek bevestigt een hoop zaken die je als lezer stilletjes aan misschien wel weet, maar die je desondanks toch (weer) aan het denken zetten. Al gaat maar één van de experimenten uit Elke dag een topdag bijdragen aan meer regie op je werktijd, om dat te doen wat er echt toe doet, dan gaat dat zeker leiden tot (nog) meer werkplezier.

Over Ineke Smits

Ineke Smits, persoonlijk virtueel assistente en zelfstandig ondernemer onder de naam ToeDoe.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden