Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Canon van HRM - 'Een bijzonder zorgvuldig samengesteld overzicht'

Talentmanagement, flow, jobcrafting, de Balanced Scorecard, allemaal termen die we in organisaties gebruiken zonder altijd precies te weten van de hoed en de rand.

Annett Keizer | 4 februari 2020 | 2-3 minuten leestijd

Waar komen deze ideeën, modellen en theorieën vandaan en hoe waren ze oorspronkelijk bedoeld? Zijn ze tegenwoordig nog bruikbaar in onze organisaties? En bovenal, wat betekenen ze voor het vak van HRM? Antwoorden op die vragen zijn gebundeld in het omvangrijke werk van de drie auteurs en hun vele gastschrijvers.

Met meer dan 900 pagina's is deze Canon van HRM een omvangrijk werk dat bijdraagt aan oude en nieuwe ideeën over ‘de mens in de organisatie'. Het boek bestaat uit vijftig concepten en theorieën, elk afzonderlijk geschreven door een hoogleraar, universitair docent of onderzoeker uit Nederland of België. Dat betekent gelukkig niet dat het boek een wetenschappelijk rapport is vol gecompliceerde verhandelingen. Het is verrassend helder geschreven met een consistente opbouw per hoofdstuk: wat houdt het model of de theorie in, wie is degene die het heeft bedacht, wat zijn de voor- en nadelen ervan en wat kun je er tegenwoordig nog mee? Al lezend geeft mij dit boek het gevoel dat ik vijftig keer een prettig, kort hoorcollege volg, inclusief persoonlijke noten en anekdotes van de professoren.

HRM is uiteraard de rode draad in dit boek, dus elk idee, model en elke theorie wordt tegen het licht gehouden van dit nog jonge vakgebied. De canon begint met een theorie over besturen en beslissen uit 1958, van politiek wetenschapper Herbert Simon. HRM was toen nog niet eens ‘uitgevonden', maar de auteurs hebben ervoor gekozen om de periode rond 1960 als startpunt te nemen omdat toen de arbeidsverhoudingen in organisaties steeds meer centraal kwamen te staan. Het boek eindigt met theorieën uit 2009 en 2011 over HR Analytics, duurzaam HRM en sustainable careers, termen die ons bezighouden nu we in een digitale wereld steeds langer moeten werken en dat het liefst zo leuk mogelijk willen invullen. Zo geeft deze canon ook een mooi beeld van hoe we in een halve eeuw tegen arbeid en werk aankeken en -kijken.

Al met al is deze canon zeker geen boek dat je in een paar dagen uitleest. Zo is het ook niet bedoeld. Wel is het een bijzonder zorgvuldig samengesteld overzicht, dat geldt als naslagwerk voor iedereen die zich bezighoudt met HRM of HR-gerelateerde activiteiten. Het geeft een verhelderende kijk op alle terminologie die we te pas en te onpas gebruiken, zonder altijd  precies te weten wat het inhoudt. Voor mij is dit boek dan ook letterlijk de bron van informatie om er bij te pakken op het moment dat ik als trainer of coach iets ga roepen over hoe het ook alweer zat met motivatie volgens Maslow of carrièreankers van Schein.

Over Annett Keizer

Annett Keizer is communicatiecoach en –trainer. Ze helpt professionals en teams in organisaties hun communicatieve vaardigheden te versterken. Haar drijfveer is om meer begrip voor elkaar te creëren op de werkvloer, waardoor mensen effectiever en prettiger samenwerken en maximaal resultaat behalen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Willem de Lange, Beatrice van der Heijden
Canon van HRM

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden