Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Werkgeluk - 'Laat je bij de hand nemen door dit boek'

Je zou door de talloze boeken met de nadruk op leiderschap bijna vergeten dat medewerkers zelf ook een verantwoordelijkheid hebben het beste uit zichzelf te halen.

Henk Jan Kamsteeg | 28 februari 2020 | 3-4 minuten leestijd

Gek eigenlijk, want toen wij als medewerkers ons contract tekenden, gingen wij een deal aan met onze werkgever. Wij trekken alles uit de kast om te presteren met passie en hij of zij maakt maandelijks een bedrag over op onze rekening. Zo simpel is het.

Mooi dus dat Henk-Peter Dijkema en Wim Oolbekkink het boek Werkgeluk schreven, waarin zij - geïnspireerd door het iOpener Institute in Oxford - laten zien wat medewerkers zelf kunnen doen hun werkgeluk te vergroten.

Laten we eerst een blik werpen op enkele cijfers. Mensen die zich gelukkig voelen in hun werk zijn ten opzichte van hun minst gelukkige collega's:

- 50 % meer gefocust op hun taken
- 70 % minder vaak ziek
- 50 % meer gemotiveerd
- 2 keer langer van plan in hun huidige baan te blijven

Uit onderzoek van Sonja Lyubomirski, professor aan de universiteit in Californië, blijkt dat verschillen in de mate van geluk voor vijftig procent worden bepaald door je persoonlijkheid, voor tien procent door omstandigheden en voor 40 procent door de strategieën die we kunnen inzetten om ons gelukkiger te voelen. Zaak dus om met deze veertig procent aan de slag te gaan.

Dijkema en Oolbekkink nemen ons in korte praktische hoofdstukjes mee door thema's als onze bijdrage op het werk, cultuur van de organisatie, toewijding en ons potentieel benutten. Naast persoonlijke ervaringen, delen zij praktische tips en vragen om direct over na te denken. Wereldschokkend zijn de aanbevelingen die de auteurs doen niet, direct toepasbaar - en dus erg waardevol - zijn ze wel.

Neem bijvoorbeeld de tip om helder te krijgen wat de doelen van de organisatie zijn, wat jouw persoonlijke doelstellingen zijn en met welke taken je deze doelstellingen wilt bereiken.

Deze ogenschijnlijk gemakkelijke invuloefening kan in de praktijk nog best voor de nodige hoofdbrekens zorgen:
* Want wat zijn de doelen van de organisatie? (Vraag het je directeur!)
* Weet je wat jouw persoonlijke doelstellingen zijn? (Ga erover in gesprek met je direct leidinggevende of teamgenoten).
* En hoe helder zijn je taken? (maak ze zo SMART als je kunt!).

Heb je bovenstaande helder, draagt dit ongetwijfeld mee aan je werkgeluk, omdat je nu bij alles wat je doet, weet waarom je het doet en je beseft dat je niet voor spek en bonen meedraait in de organisatie.

Om gemotiveerd je werk te kunnen doen, is het volgens de auteurs belangrijk ‘als je je competent voelt in je werkzaamheden die voor jou belangrijk zijn, samen kunt werken met mensen die je mag en respecteert en je bovendien de vrijheid hebt om je taken te kiezen.' Uiteindelijk willen we allemaal regelmatig een flow ervaren. Dat moment dat je helemaal opgaat in datgene waar je mee bezig bent. ‘Flow is een goede indicator van jouw competentie en productiviteit.'

Natuurlijk speelt leiderschap een belangrijke rol in het werkgeluk van medewerkers (een slechte band met je leidinggevende is een van de belangrijkste redenen om op zoek te gaan naar een nieuwe baan), maar zelf heb je als medewerker dus ook een groot aandeel in hoe betrokken je bent bij je werk en de organisatie waarvoor je mag werken. Wil je dus groeien in competentie een betrokkenheid? Laat je dan bij de hand nemen door het boek Werkgeluk van Dijkema en Oolbekkink. Zowel medewerker, leidinggevenden en de gehele organisatie (dus ook de klanten) zullen hierbij winnen!

Over Henk Jan Kamsteeg

Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij geeft trainingen en keynotes op het gebied van o.a. dienend leiderschap, inclusief leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschap, De kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytelling, Inclusief leiderschap en Op weg naar een vitale organisatie

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Henk-Peter Dijkema, Wim Oolbekkink
Werkgeluk

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden