Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De wereld is rond - 'Goed geschreven, goed onderbouwd en inspirerend boek'

Jo Caudron beschrijft in De wereld is rond een ‘metastorm'. Een totale maatschappelijke transformatie, die veel verder gaat dan alleen het digitaliseren van bestaande processen of bedrijfsmodellen. De metastorm is een kans en een noodzaak voor bedrijven om mee te transformeren en mee te gaan naar een nieuwe circulaire wereld.

Peter van der Wel | 1 mei 2020 | 3-4 minuten leestijd

De titel van dit boek - geschreven door de Vlaming Jo Caudron - is meer dan alleen een woordspeling op ‘The world is flat'; de bestseller van Thomas Friedman. Met rond bedoelt Caudron echt circulair in de zin van duurzaam. En dat gaat dan verder dan alleen ecologie maar gaat ook over de manier waarop we met elkaar samenleven en waarop we de wereld vormgeven.

Caudron is, zoals hij zelf ook schrijft geen futuroloog; ‘ik ben geen econoom, geen futuroloog, geen academicus, ik ben een selfmade transformatie strateeg, die probeert over verschillende domeinen heen verbanden te zien'. Toch vind ik (als futuroloog) het boek goed onderbouwd. Caudron trekt heel plausibel lijnen door vanuit het verleden naar de toekomst, met alle aandacht voor complexiteit en onzekerheid. Zoals hij zelf schrijft; ‘ik zie disrupties die nu al optreden, trek deze door en probeer daarin de onderliggende patronen van verandering te herkennen.'

De kern van het boek vinden we in hoofdstuk 11. Caudron schetst daarin een optimistisch toekomstbeeld, of zelfs een toekomstplan, voor het jaar 2030.

Het boek begint met een beschrijving van het heden. De bekende zaken passeren de revue, 75 jaar welvaartsgroei die tot problemen heeft geleid, zoals de uitputting van de aarde, toenemende maatschappelijke onzekerheid en een volgens de auteur onterecht vooruitgangspessimisme. We zien niet meer hoeveel we er allemaal eigenlijk op vooruit zijn gegaan.

Dan volgt de opmaat naar het centrale hoofdstuk 11. Dat begint met een beschrijving van de ‘Peak Stuff Economy'. Een economie die dematerialiseert, waarin bedrijven geen spullen meer verkopen maar oplossingen en waarbij (vooral) jongeren een andere houding krijgen ten opzichte van bezit. Eigendom is dom.

Dan volgen 3 hoofdstukken met ‘perfecte' stormen op de gebieden werk, wonen en mobiliteit. Hierin beschrijft Caudron de radicale veranderingen die in deze sectoren gaande zijn.

Dan komen we in hoofdstuk 11: de toekomst in 2030. Hierin beschrijft Caudron een optimistisch beeld van de wereld in 2030. Heel geloofwaardig, omdat hij ook de weg daar naar toe aannemelijk maakt en de drijvende krachten daarachter. In een combinatie van hightech, lokaal en circulair, komen we dan te wonen in wat hij noemt ‘urban villages'. Al met al schetst hij hier een heel positieve mogelijke toekomst.

In de slothoofdstukken - en dat vind ik erg krachtig - geeft hij ook nog eens concreet aan hoe we daar zouden moeten komen. Via een soort New Deal, een nieuw pact tussen mensen, bedrijven, overheden en de planeet waarbij het ‘Super-Change Model' helpt om de noodzakelijke transformatie te plannen en begeleiden.

De doelgroep is duidelijk. Bedrijven die mee willen met de veranderingen in de samenleving. Caudron heeft duidelijk veel ervaring in het begeleiden van ondernemingen bij hun transformatiestrategie. Dat lees je en zie je in de concrete en praktische beschrijvingen van deze transformatie. Hij gebruikt krachtige voorbeelden en vergelijkingen. Zoals het dagelijks neerstorten van twintig Boeings 737 max, als metafoor voor het aantal doden dat er dagelijks valt door auto-ongelukken.

Het boek is geschreven voor het Nederlandse en Vlaamse publiek. Voor de Nederlandse lezer werkt de vergelijking met België vaak verhelderend en Vlaamse termen zoals boekskes, impacteren, connecteren en sloganesk werken verrijkend. Dat geldt ook voor de termen die de auteur introduceert, zoals metastorm, hinterland, urban villages, Super-Change model, Optimistic Future Plan 2030 (OP30) en Peak Stuff Economy.

Tot slot nog een puntje van kritiek. Regelmatig ontbreken de bronvermeldingen bij grafieken, cijfers, uitspraken en verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek. Jammer want ik zou graag de onderbouwing zien van die informatie.

Maar al met al is De wereld is rond een goed geschreven, goed onderbouwd en inspirerend boek voor bestuurders, CEO's en leiders van bedrijven die hun onderneming willen laten meesurfen op de komende metastorm.

Over Peter van der Wel

Peter van der Wel houdt zich al ruim 30 jaar professioneel met de toekomst bezig. Hij is auteur van verschillende boeken op het gebied van futurologie en toekomstverkennen en mede-oprichter en voormalig vice-president van de Dutch Future Society.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden