Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

OGSM in de praktijk - ‘Onderkent de complexiteit van het proces’ 

‘OGSM in de praktijk’ is een handzaam en compact boek met een uitleg over het veelgebruikte OGSM-model om je planvorming weer te geven op één pagina. De vraag die mij fascineerde toen ik het boek bestelde was: hoe kunnen de auteurs 190 pagina’s vullen met informatie over dit model? 

Daan Scheffers | 19 september 2022 | 2-3 minuten leestijd

Hoewel een OGSM-plan op één pagina past, geldt dat niet voor de uitleg van het model. De schrijvers nemen je in OGSM in de praktijk stap voor stap mee in de wereld van het opstellen en gebruiken van een OGSM. Na een korte inleiding start het boek met een uitleg van het OGSM-model en de verschillende essentiële onderdelen. Er wordt stilgestaan bij de betekenis van een Objective, Goal, Strategy en Measure. Vervolgens wordt de kracht van het model toegelicht en welke stappen je kan doorlopen om een OGSM op te stellen. De volgende hoofstukken behandelen de manier waarop je een gevuld OGSM kan gebruiken, welke teamrollen er zijn, hoe je samenhang tussen verschillende OGSM’s kan borgen en de manier waarop je het model gebruik in de ontwikkeling van medewerkers.

Geen eenmalige activiteit

Het boek is vlot en eenvoudig geschreven. Met de tijd die de auteurs nemen om het model en het opstellen ervan toe te lichten onderkennen ze de complexiteit van het proces. Het boek is doorspekt met voorbeelden om de theorie leesbaar en praktisch te maken. Een belangrijk inzicht wat ik heb opgedaan is het besef dat het invullen van een OGSM geen eenmalige activiteit is. Het gebruik van de OGSM-methodiek draagt bij aan een organisatiecultuur van focus en waardegedreven samenwerken.

Twee delen

Grofweg is het boek op te delen in twee delen. Hoofdstuk 1 tot en met 4 behandelt het opstellen en gebruik van een OGSM. Dit is zeer waardevol om snel kennis tot je te nemen over het gebruik van het model. Hoofdstuk 5 en 6 gaan dieper in op de verschillende teamrollen en hoe je samenhang tussen OGSM’s borgt. De kracht zit met name in het eerste gedeelte van het boek, omdat het je echt helpt om het model te doorgronden en ermee aan de slag te gaan.

Het tweede deel staat vol handige informatie maar is minder essentieel dan het eerste gedeelte. Wat duidelijk mist in het boek is een afsluitend hoofdstuk. Het boek eindigt inhoudelijk zonder de lezer mee te nemen in de te nemen stappen na het lezen van het boek, een gemiste kans als je het mij vraagt.

Toegevoegde waarde

Terugkomend op de vraag of een 190 pagina tellend boek nodig is voor de toelichting op een model dat op één pagina past, dan is mijn antwoord voornamelijk positief. Omdat het invullen van een OGSM best wat inspanning vraagt van organisaties en toelichting op het model inzicht geeft, heeft dit boek zeker toegevoegde waarde. Tegelijkertijd is het geen boek dat je van kaft tot kaft hoeft te begrijpen voordat je aan de slag kan met het opstellen van een OGSM.

Over Daan Scheffers

Daan Scheffers is programmamanager Vastgoed & Huisvesting bij het UMC Utrecht. Hij werkt mee aan de vernieuwing en renovatie van het academisch ziekenhuis.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden