Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het generatie-effect - ‘Overzichtelijk, concreet en toepasbaar’

Ben jij je bewust tot welke generatie jij behoort? En in jouw organisatie hoeveel generaties er aan het werk zijn? En heb je (on)bewust wel eens gedachten over collega’s van verschillende generaties? Ga je daar het gesprek mee aan?  Het zijn vragen waar ‘Het generatie-effect’ van Kim Jansen handvatten bij geeft.

Renée Braken-Krol | 18 september 2024 | 2-3 minuten leestijd

Kim Jansen is generatie-expert, sociaalpsycholoog, spreker en trainer. Ze wil bruggen slaan tussen generaties, met als doel een inclusieve en toekomstbestendige organisatie. In haar boek Het generatie-effect beschrijft Jansen 5 generaties (zonder mensen in een ‘hokje’ te willen stoppen) die op dit moment aan het werk zijn; de boomers, de generatie X, pragmaten, generatie Y en generatie Z. Elke generatie heeft zijn eigen levens- en beroepsfaseverschillen.

Yolo, ewa en fatoe

Ook voor mij als pragmaat gingen bij het lezen dit boek mijn ogen open. Woorden als yolo, ewa en fatoe, zeiden me tot dusver niets. Jansen beschrijft de oorsprong van iedere generatie, en hoe deze zich tot het werk verhoudt. Als je bijvoorbeeld tijdens of na de oorlog opgroeit, of in een periode waarin twee werkende ouders gebruikelijk zijn, dan leidt dat tot verschillen. Per generatie benoemt Jansen hun uitdagingen, hun kracht en hun valkuilen. Ze benoemt werkwaarden en levensthema’s. Door deze beschrijvingen worden de verschillen en overeenkomsten heel zichtbaar en duidelijk herkenbaar.

Gesprek

De rode draad in Het generatie-effect is ga vooral in gesprek met elkaar. Wees mild, begripvol en respectvol en spreek je begrip voor uitdagingen van andere generaties hard op uit. Door je (eigen) aannames te checken dicht je de kloof tussen generaties.

De veel gehoorde zin ‘vroeger was het beter’ komt niet voort uit haat, maar uit liefde, aldus Jansen. Hoe vaak hoor je collega’s om je heen teruggrijpen naar vroeger? Eigenlijk hoor je hiermee een zorg voor het nu, schrijft Jansen. Ze adviseert om er het gesprek over aan te gaan, je te verdiepen in elkaars standpunten en visies.

Een mooi voorbeeld is opdringerigheid, deze competentie kun je ook bekijken als bevlogen. Open zijn over fouten kun je zien als onbekwaam, maar kun je ook bekijken als dapper. Het gaat om ‘omkijken’ en erover in gesprek gaan met elkaar.

Het boek bevat veel concrete en praktische quotes en voorbeelden, die de teksten ondersteunen. Daarnaast krijgt de lezer samenvattingen in tabellen, die direct de overeenkomsten en verschillen tonen.

Generatiemanagement

In het boek is een hoofdstuk gewijd aan generatiemanagement voor leidinggevenden. Hier vinden we vooral veel praktische tips over hoe je met elke generatie kan omgaan. Welke vragen je kunt stellen en wat de generatie van jou als leider nodig heeft. Jansen rondt Het generatie-effect af met adviezen over generatiemanagement voor de hele organisatie. Ze benoemt tot op actieniveau wat je als organisatie kunt gaan doen om je organisatie toekomstbestendiger en inclusiever te maken.

Voor mij is Het generatie-effect een heel duidelijk, overzichtelijk, concreet en direct toepasbaar boek.

Over Renée Braken-Krol

Renée Braken is bedrijfskundige en facilitair veranderkundig leidinggevende. Zij heeft ruime ervaring binnen de Rijksoverheid.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden