Focus op resultaat én de ontwikkeling van elk teamlid
Collegereeks met Aty Boers, Bas Kodden, Jakob van Wielink, Nadia van der Vlies, Jobbeke de Jong, Job Boersma
Collegereeks met Aty Boers, Bas Kodden, Jakob van Wielink, Nadia van der Vlies, Jobbeke de Jong, Job Boersma
Coachend Leidinggeven
Focus op resultaat én de ontwikkeling van elk teamlid
Collegereeks
Coachend Leidinggeven
Focus op resultaat én de ontwikkeling van elk teamlid
Collegereeks met Aty Boers, Bas Kodden, Jakob van Wielink, Nadia van der Vlies, Jobbeke de Jong, Job Boersma
Dinsdag 14 mei 2024
Nyenrode Universiteit, Breukelen
3.018,95 (2.495,- excl. BTW)
Dit product is uitverkocht
Als leidinggevende ben je niet alleen verantwoordelijk voor de resultaten van je team, maar ook voor de ontwikkeling van je teamleden. Dit mensgerichte onderdeel van je werk is vaak onderbelicht door de focus op resultaat en hoge werkdruk. Als je dit doorziet en er op acteert, creëer je rust en ruimte voor je medewerkers om zich te ontplooien en om competenter en met meer plezier resultaten te behalen. Dit vraagt van jou kennis, vaardigheden en vooral een coachende mindset.
In zes colleges verken je de belangrijkste aspecten van coachend leiderschap. Met topcoaches Aty Boers, Bas Kodden, Job Boersma, Jakob van Wielink, Maarten Kouwenhoven en Nadia van der Vlies onder leiding van Erik Maier.
Organisatie: Boom Management Academy en Nyenrode Business Universiteit. Dit congres is een productie van Boom Management Academy, onderdeel van Koninklijke Boom uitgevers. Uw aanmelding wordt bevestigd en gefactureerd door Koninklijke Boom uitgevers.
Met onder andere...
Aty Boers
Bas Kodden
Jakob van Wielink
Over deze collegereeks
Wat kun je verwachten van deze zesdaagse collegereeks?
Je ontwikkelt een coachende mindset: minder sturen, meer begeleiden
Je krijgt meer inzicht in de onderstroom en in wat mensen beweegt
Je onderzoekt de context van waaruit jij als coachend leidinggevende de dingen doet
Je leert hoe je de verschillende rollen die je hebt effectiever inzet
Je werkt aan je eigen journal, een onmisbare tool voor reflectie en ontwikkeling
Gedurende de hele reeks, ga je in tweetallen met jouw eigen vraagstuk aan de slag
Interactieve colleges op Nyenrode, online leeromgeving, intervisie en boekpakket met Echt coachend leidinggeven en No-nonsense leidinggeven.
Opzet colleges In ieder college staat een aspect van coachend leiderschap centraal. Deze centrale thema’s worden ingeleid door een aansprekende naam uit het veld van coaching en leiderschap. Hierdoor maak je kennis met de achterliggende ideeën en theorieën. Je werkt aan je mindset en vaardigheden en maakt tussentijdse opdrachten (vanaf college twee) met je buddy. Je eigen ontwikkeling leg je vast in je journal, een onmisbare tool voor reflectie en ontwikkeling. Erik Maier begeleidt de hele reeks.
Voor wie? Je hebt een leidinggevende rol, waarin je processen doorziet en begrijpt wat er nodig is om resultaten te behalen met een team. Kortom, wat betreft vaktechniek en resultaatgerichtheid zit je helemaal op je plek. Maar het begeleiden van medewerkers in hun ontwikkeling is toch vaak lastiger dan gedacht, alleen al omdat iedereen anders is. Bij die maatwerkbenadering kun je wel wat hulp en tools gebruiken.
- Maak werknemers beter in hun werk met dienend leiderschap
- Stuur op resultaat én coach gezondere en autonome medewerkers
- Word je bewust van je rol als coachende leider
In traditionele organisaties is er vaak sprake van een machtsverhouding tussen leidinggevenden en medewerkers. Die machtsverhouding kan een negatieve invloed hebben op de mate van openheid en kwetsbaarheid die nodig is voor persoonlijke groei in het werk. In het huidige tijdperk zul je als leider ook de ontwikkeling van medewerkers moeten faciliteren. Dat maakt je als leider naast performance en resultaatgerichte manager ook coach en dienend leider om je medewerkers wijzer, gezonder en meer autonoom te maken.
In dit college leer je welke vaardigheden je daarvoor nodig hebt om werknemers beter te maken in hun werk en in hun leven.
dinsdag 21 meiCoachend leidinggeven: hoe doe je dat?
- Ga naar huis met hele praktische handvatten om coachend leiding te geven
- Leer je eigen valkuilen kennen en hoe je daaruit kunt blijven in coachende gesprekken
- Je krijgt een aantal inzichten en oefeningen om anderen echt stappen te laten zetten
In dit college ga je je coachend leidinggeven skills uitbreiden.
Coaching is: de ander helpen stappen te zetten richting zijn doel. Maar hoe doe je dat als je leidinggeeft? Je medewerker verantwoordelijk maken voor zijn eigen taak en werkgeluk. Daar gaat dit college over.
Je leert eerst meer over de valkuilen die er zijn als je coachend wil leidinggeven. Veel leidinggevenden maken de fout om zelf te hard te gaan werken. Zeker als het even niet goed met iemand gaat. Je krijgt de neiging het op te lossen, te helpen of te sturen. Maar het nadeel daarvan is dat de ander hierdoor passief wordt en lui. En dat wil je niet. Hoe je effectief blijft in al je gesprekken. Hoe je de verantwoordelijkheid bij je medewerker legt en nooit meer moe wordt van gesprekken.
Onder leiding van Nadia reflecteer je met de andere deelnemers en ga je direct aan de slag met situaties uit je eigen praktijk. Ook krijg je wat opdrachten mee om buiten de colleges te oefenen.
- Krijg meer inzicht in wat mensen beweegt
- Leer ambivalentie te herkennen
- Leer de onderstroom te duiden door lichaamstaal analyse en het ongezegde een podium te bieden
Professionals laten lang niet altijd het achterste van hun tong zien. Al hun communicatie is in zekere zin gecalculeerd. Deze calculatie komt zelden op tafel te liggen. Maar zonder inzicht in het ongezegde valt er weinig te coachen.
In dit college leer je door middel van lichaamstaal analyse bij de diepste motieven en beweegredenen te komen. Zodat ambivalenties en inconsistentie tussen ratio en emotie zichtbaar worden en daarmee bespreekbaar en vertaalbaar naar praktische keuzes.
maandag 10 juniCoachen bij transitie: secure bases als voorwaarde voor groei
- Onderzoek de wortels van je begeleiderschap
- Leer over de essentie van transitie
- Ontdek hoe je duurzame verandering helpt vormgeven vanuit roeping
De manier waarop we gehecht zijn, is de basis onder onze aanpak van uitdagingen op alle levensterreinen. In dit college ga je hiermee aan de slag. Je onderzoekt de context van waaruit jij als coachend leidinggevende de dingen doet: de secure bases – je essentiële bronnen van inspiratie – waarmee je verbonden bent. Vanuit die basis leer je ook kijken naar de context van waaruit je teamleden veranderingen tegemoet treden.
Als coachend leidinggevend help je teamleden te onderzoeken waarom ze de dingen doen die ze doen. Weten wie jij bent is daarbij een voorwaarde om betekenisvolle veranderingen te helpen vormgeven. Elk leiderschap begint immers bij zelfleiderschap. Die zelfkennis én het vermogen en de wil de wereld ermee tegemoet te treden, zijn belangrijke ingrediënten.
In dit college ontdek je samen met je collega-studenten hoe je in dialoog verleden, heden en toekomst kunt verbinden. Je gaat ervaren hoe het werken met secure bases helpt je roeping te leven én ongekend potentieel vrijmaakt voor levensvreugde en succes. Je reflecteert en oefent, met elkaar en in de tussenliggende periode.
dinsdag 18 juniWaarom competente mensen niet automatisch een competent team vormen!
- Ontdek dat een team zelf een levend organisme is en niet een verzameling individuen
- Leer hoe je in boven-, en onderstroom zo intervenieert dat de beste gezamenlijke resultaten mogelijk worden
- Ontdek dat zowel harder werken als op je handen zitten geen oplossing is voor een ineffectieve samenwerking (en wat wel werkt)
Effectief samenwerken met elkaar is in toenemende mate essentieel voor het succes van de organisatie. Maar het samenwerken zelf is niet vanzelfsprekend. Gedoe onderling, ineffectieve meetings, vage besluiten, eilandjescultuur, achterblijvende resultaten, iedereen zal herkennen dat de meest competente mensen bij elkaar nog geen competent team hoeven te vormen. Wat betekent dat voor de leidinggevende? Welke interventies zijn helpend en welke zijn overbodig? Daarover gaat dit 5e college.
dinsdag 25 juniDe praktijk van coachend leiderschap
- Jouw coachend leiderschap in de praktijk
- Bijdragen aan een duurzame ontwikkeling in presteren en leren
- Zicht op valkuilen en versnellers
In de eerste vijf bijeenkomsten zijn coaches en experts aan het woord geweest en heb je gewerkt aan je coachvaardigheden. In dit laatste college richten we het vizier vooral op voorbeelden uit de praktijk.
Wat kun je zelf als coachend leidinggevende doen om coaching als primaire leiderschapsstijl door te voeren? Wat zijn daarbij valkuilen en wat zijn juist versnellers? Hoe creëer je nu echt die voedingsbodem voor het team om zich duurzaam te ontwikkelen in presteren en leren?
Je gaat naar huis met de laatste inzichten in hoe je focust op resultaat én oog hebt voor de ontwikkeling van elk teamlid.
Sprekers
Aty Boers
Aty Boers is directeur van opleidingsinstituut Coach Boulevard, organisatiekundige, coach en trainer. Ze is al meer dan 20 jaar betrokken bij grote verandertrajecten, op het raakvlak van business en ICT. Daarnaast is zij medeoprichter van adviesbureau Valuebridge.
Bas Kodden
Bas Kodden is leiderschapscoach, managementwetenschapper en een van Nederlands meest gevraagde trainers in leiderschap en verandering. Hij verzorgt nationaal en internationaal lezingen op het gebied van leiderschap en bevlogenheid en is als hoogleraar leiderschap- & managementontwikkeling verbonden aan Nyenrode Business Universiteit.
Jakob van Wielink
Jakob van Wielink (1974) is grondlegger van de toepassing van het secure base gedachtegoed in coaching, therapie en counseling. Hij is partner in De School voor Transitie te Huissen. Jakob werkt internationaal als executive coach voor leiders en hun teams en is opleider en trainer voor professioneel begeleiders. Zijn boek Taal van Transitie haalde de shortlist Managementboek van het Jaar 2021.
Nadia van der Vlies
Jobbeke de Jong
Jobbeke de Jong is organisatiepsycholoog en leidt al jaren professionals op in het coachen van teams in organisaties. Ze is oprichter van Tachles, een netwerk van samenwerkende team- en organisatiecoaches. Tachles biedt opleidingen in interventiekunde en biedt teamprogramma’s in organisaties. Alle interventies zijn gestoeld op systeemdenken en systemisch kijken.
Job Boersma
psycholoog, auteur, veelgevraagd gastspreker en trainer.
Organisatie De collegreeks 'Cpachend leidinggeven' wordt georganiseerd door Boom Management Academy (onderdeel van Koninklijke Boom uitgevers) en Nyenrode Business Universiteit. De factuur ontvang je van Koninklijke Boom uitgevers.
Kosten en korting Prijs p.p. € 2495, exclusief btw, inclusief de boeken Echt coachend leidinggeven en No-nonsense leidinggeven.
Deelnemerscertificaat Na afloop ontvang je een deelnamecertificaat van Boom Management Academy en Nyenrode Business Universiteit.
Annuleren Bent u bij nader inzien helaas verhinderd dan kunt u tot een maand voor aanvang van het event kosteloos annuleren. Vanaf vier tot twee weken voor aanvang van het event betaalt u 25% van de deelname kosten. Pas daarna bent u het volledige bedrag verschuldigd. Uiteraard kunt u zich altijd gratis laten vervangen door een collega. Let op: annuleren kan uitsluitend schriftelijk/per mail.
Verder verwijzen wij u naar de algemene voorwaarden van Koninklijke Boom uitgevers.
Hét congres voor iedereen die mee wil werken aan gewenst gedrag in organisatie. Voor managers en HR-managers, leidinggevenden en medewerkers, voor coaches en HR-adviseurs die het verschil willen maken. Meer
Wat doet u als u iets hoort waar u het absoluut niet mee eens bent? Hoe blijft u dan geconcentreerd en geduldig luisteren? Wanneer gebruikt u welke luistertechniek? Hoe gaat u om met emoties en onbewuste vooroordelen? Hoe stimuleert u het luisteren naar elkaar? Meer
Hoe kun je als leidinggevende echt verschil maken? Een wereld helpen creëren in plaats van frustreren? Op de werkvloer, in de samenleving. Dichtbij en ver weg. Meer